Wyjątkowe smaki Wietnamu – co zdecydowanie powinno się wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

W obecnych czasach na terenie Warszawy coraz popularniejsze stają się bary wietnamskie. Kuchnia wietnamska ma wielu miłośników, mimo to, że jest nieco mniej popularna niż dania chińskie czy japońskie. Jakie wietnamskie dania warto zjeść na terenie Warszawy? Wpis powstał dzięki wsparciu baru orientalnego Orient Express z Warszawy

Co powinno się wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Głównym czynnikiem, który uformował kuchnię wietnamską jest przede wszystkim położenie geograficzne regionu, z którego się wywodzi. Wietnam położony jest w niedalekiej odległości od morza i rzek, dzięki czemu umożliwia dostęp do świeżych ryb oraz owoców morza. Bazę do dań wietnamskich stanowi ryż, a także warzywa i owoce. Niezwykle popularna jest wołowina, pieprz i inne przyprawy, które można znaleźć w większości potraw. Nie brakuje w nich również makaronu i jajek. Kuchnia wietnamska uchodzi za jedną z najlepszych azjatyckich diet – pod tym względem zajmuje wyjątkowo miejsce też w rankingu wszystkich diet. Dania wietnamskie spożywa się za pomocą pałeczek.

Smaki Wietnamu – jak smakują wietnamskie dania?

W potrawach wietnamskich można wyraźnie poczuć dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i często stosowanego sosu sojowego, a także słodki, gdyż do większości dań dodawane jest mleczko kokosowe. Dania kuchni wietnamskiej są wyjątkowo łatwe do przygotowania. Najchętniej spożywane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z wyrazistego bulionu. W daniach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc też ostry, gorzki i umami. Dania są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Jakie są najczęściej wybierane wietnamskie potrawy?

Wśród najchętniej wybieranych dań wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Jej bazą jest mięsny bulion, a także makaron i dodatki. Zupa ma bardzo korzystny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i bulionu. W restauracji można zjeść też wyśmienite sajgonki – roladki z nadzieniem mięsno-warzywnym owinięte w papier ryżowy smażone na głębokim oleju. Popularna jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby podawane z przyprawami i łodygami kopru. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki wypełnione warzywami z mięsem.