Jaka jest tajemnica idealnej pizzy?

W dzisiejszych czasach na każdym rogu znajdziemy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, dużo więcej jest włoskich knajp, niż takich serwujących polską kuchnię. Ale czy wszędzie znajduje się dobra pizza? Czy kupienie doskonałej pizzy jest łatwe? Co takiego sprawia, że pizza jest uznawana za dobrą?

Najważniejsze jest ciasto na pizzę

Z pewnością każdy zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją dwa typy ciast do pizzy – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla oryginalnych włoskich pizz. Ciasto grube kojarzy się z tłustymi amerykańskimi pizzami. Obydwa mają swój urok i swoich fanów. Isnieje jedno ciasto do pizzy, którego nikt nie chce zjeść, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Takiego spodu nikt nie chce zjeść w żadnej pizzeri.

Po drugie sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jest kolejny wysoce ważny komponent pizzy. Na pewno mogliście spotkać się z daniem, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie chciało się tego konsumować, bo było wyraźnie za suche. Najlepiej gdyby sos był zrobiony własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Powinien być gęsty, tak aby nie ściekał ze spodu. Pamiętajcie, że prawdziwe włoskie sosy mają bardzo dużo ziół między innymi bazylię i oregano, mają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie powinno się dodać go zbyt mało, ponieważ wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie należy przesadzać z ilością, żeby ciasto nie sflaczało.

Jakie dodatki do pizzy?

Jak wiele osób, tyle preferowanych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – najlepsza pizza w Kościerzynie, często zobaczymy kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt różnych możliwości tej potrawy. Można wrzucić na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od kultowej pizzy capriciosy, aż po takie z kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, podwójnym serem i chipsami. Przecież pizza ma nam odpowiadać, a nie być oryginalna włoska. 
Coraz częściej pizzerie stawiają na niesztampowe i jakościowe składniki. Kiedyś pizza z rukolą była niespotykana, teraz znajdziesz ją nawet w niewielkich miastach, na przykład w Kościerzynie.
Istnieje jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a mianowicie sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym albo ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie bądźmy zdziwieni, że włoskie pizzerie zaproponują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. Przecież pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie knajpy będą sprzedawały makarony i pizze. 
Reasumując, nie istnieje pizza perfekcyjna. Jeden powie, że według niego będzie to tradycyjna pizza włoska z cienkim spodem, z szynką prosciutto i rukolą, do tego polana oliwą z oliwek, a dla kogoś innego powinno być to grube ciasto z boczkiem, ananasem i sosem czosnkowym. Ważne jest znalezienie pizzeri, która sprosta naszym wyobrażeniom, a taka na pewno jest w Kościerzynie.